Λίγα λόγια για τον Σώτο Μιχαήλ

Μας αποχαιρετά ένας σημαντικός άνθρωπος

Ο Σώτος Μιχαήλ είχε κάνει την εκτεταμένη εκπαίδευση του στο Λονδίνο απο το 1993-1997 και λίγο αργότερα απο το 2000-2009. Ήταν αναγνωρισμένος ψυχαναλυτικός Ψυχοθεραπευτής από σχετικούς επαγγελματικούς Οργανισμούς όπως το UKCP, BPC, FPC και τον EAP.

Μετά απο αρκετά χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας στο Λονδίνο επιστρέφει στην Κύπρο όπου ξεκινά με μεγάλο ενθουσιασμό, ζήλο και αφοσίωση να ασκεί το επάγγελμα του ψυχοθεραπευτή. Αναπτύσσοντας επαγγελματικές και ευρύτερες προσωπικές σχέσεις έρχεται επίσης σε επαφή και με τις ιδιαιτερότητες του χώρου ψυχικής υγείας στην Κύπρο και αναγνωρίζει την δεοντολογική ανάγκη ρύθμησης του επαγγέλματος προς ώφελος και προστασία του κοινού.

Ο Σώτος και η μοτόρα του ξεκίνησαν θαρραλέα το 2012 την ενεργοποίηση και συγκέντρωση και άλλων ψυχοθεραπευτών, συναδέλφων και οργανισμών. Ηταν η αρχή ενός μεγάλου οράματος με στόχο την ίδρυση ενός εκπροσωπευτικού επαγγελματικού και ρυθμιστικού Οργανισμού για όλους τους ψυχοθεραπευτές της Κύπρου και άμεσα παράλληλα την αναγκαία νομική αναγνώριση και ρύθμιση του επαγγέλματος απο το Κυπριακό Κράτος.

Οι προσπάθειες του έφεραν το πρώτο αποτέλεσμα τον Φεβρουάριο του 2013. Με την συμπαράσταση του πατέρα της Ψυχοθεραπείας στην Κύπρο Τάκη Ευδόκα και την συνεργασία 27 ατόμων ιδρύθηκε και πιστοποιήθηκε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ψυχοθεραπευτών ΠΣΨΘ επίσημα . Το όνειρο του Σώτου απλώθηκε και πήρε Ευρωπαϊκή πορεία βάζοντας την Κύπρο έγκαιρα ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής κοινότητας Ψυχοθεραπευτών, που έχουν στόχο την πλήρη αναγνώριση και γενική νομική ρύθμιση του επαγγέματος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να ισχύει για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες . Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Ψυχοθεραπευτών (EAP) δέχτηκε και αναγνώρισε τον ΠΣΨΘ ως Πλήρες Μέλος και Οργανισμό Ομπρέλλα (NAO) και το το 2015 του έδωσε την θέση του Διαπιστευτικού Οργανισμού (NUO) για την Κύπρο, με την ευθύνη να εξετάζει και να συστήνει αιτήσεις για επαγγελματίες που αιτούνται την απονομή του Ευρωπαϊκου Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP).

O Σώτος ήταν η ψυχή, η καρδιά και ο οδηγός του ΠΣΨΘ για 12 χρόνια. Οι σκέψεις και οι πράξεις, η επαφή και η επίδραση του άγγιξαν και σημάδεψαν τον κάθε ένα από μας, που είχαμε την τύχη να τον συναντήσουμε και να τον γνωρίσουμε.

Έφυγε αλλα παραμένει ενεργό σύμβολο και παράδειγμα ακαιρεότητας, ειλικρίνειας, επαγγελματικής αφοσίωσης και ηθικής υπευθηνότητας αλλά επίσης ανθρώπινης ταπεινότητας και αυθεντικότητας. Τον γνωρίσαμε με όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης και θα μας λείψει πολύ.

Ο Σώτος αποχαιρέτισε τον κόσμο μας την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024.

 

Mag. Φωτεινή Δημητρίου-Ipsmiller